Entitats Catalanes de Salut Mental en 1a Persona

     Des de la Federació Veus ens complau convidar-vos a les Jornades Hearing Voices Barcelona, per tal que conegueu la Xarxa Internacional de Persones Escoltadores de Veus i una manera diferent d’entendre i atendre la salut mental.

Esquizofrenia Gráfica

     El 9 de Novembre, es farà la Taula Rodona: “Navegando el Espacio entre la Brillantez y la Locura, amb Sasha Altman, Will Hall i Martín Téllez; moderats per Raúl Velasco. A les 18h, a La Casa del Mar (C/ Albareda, 1).

     El 10 de Novembre, s’impartirà el Taller: “Apoyo Mutuo y Prácticas de Emancipación Activistas Transformadoras, amb Sasha Altman, a les 17:30h; i el Taller: “Discontinuación del Uso de Drogas Psiquiátricas: Una Guía Basada en la Reducción del Daño”, de Will Hall. A les 19:30h. Ambdós tallers, a l’Espai Josep Bota de Fabra i Coats (C/ Sant Adrià, 20).

     Les Jornades Hearing Voices Barcelona són un espai que ha sorgit del caliu i bullici del 7º Congreso Mundial de Hearing Voices, que es celebra a Alcalá de Henares el 6 i 7 de Novembre.

     Intervoice és una xarxa internacional dedicada a l’estudi, educació i investigació sobre l’escolta de veus, que compta amb centenars de grups en més 25 països. La seva aportació a l’àmbit de la salut mental ha estat essencial per poder pensar el dolor psíquic des d’una perspectiva completament diferent de la que ofereix el paradigma biologista, que a dia d’avui predomina en la psiquiatria i la psicologia. Enfront de les interpretacions habituals que estableixen que tenir al·lucinacions auditives (i altres experiències psíquiques inusuals) és el resultat d’un desequilibri bioquímic (alguna cosa no funciona als nostres cervells) i que el contingut de les mateixes és irrellevant, el moviment internacional de escoltadors de veus planteja que aquestes són una experiència humana normal i no el símptoma d’una malaltia. Per tant, el contingut d’aquestes experiències és essencial per establir un camí real de recuperació, ja que les al·lucinacions auditives estan inserides a la vida de les persones que les experimenten i, sovint, quan tenen una càrrega negativa, no són sinó la reacció a un esdeveniment traumàtic que no s’ha resolt de manera adequada.

     Per pensar aquests temes, comptem amb la participació de:

     Sascha Altman Dubrul, cofundador de The Icarus Project Network, una xarxa de Grups de salut mental i un projecte de comunicació multimèdia nascut fa 13 anys. La finalitat d’Icarus és canviar la forma en què ens referim a les experiències psicòtiques, creant un nou llenguatge i una nova narrativa, lluny del llenguatge clínic que silencia les veritables causes dels patiments. Autor de: “Navegando el espacio entre la Brillantez y la Locura”.

     Proposa el taller: T-MAPS o Mapeja-T, Transformative Mutal Aid Practices (Suport Mutu i Pràctiques d’Emancipació Transformadores) des de l’Activisme. Mitjançant diversos tipus d’aproximacions: narratiu, teatre de l’oprimit, etc., busca la transformació de l’individu. A un context de grup, es treballa en l’elaboració d’un mapa personal que ajudi a navegar en temps de crisi, les relacions personals amb el món.

     Will Hall, membre d’Icarus Project i de Hearing Voices Network a USA, és mestre, consultor i escriptor en Diversitat Mental, amb pràctica de teràpia privada a Portland, Oregon. Ha realitzat capacitacions, consultories en salut mental, trauma, violència domèstica, resolució de conflictes, treball de processos i desenvolupament organitzacional en 8 països. El seu treball i aprenentatge procedeix de la seva pròpia experiència de patiment mental i recuperació. Ha col·laborat en l’elaboració de la guia: “Discontinuación del uso de Drogas Psiquiátricas: Una Guía Basada en la Reducción del Daño”, publicada per The Icarus Project i Freedom Center.

     Martín Tellez, miembro del Proyecto Icaro i la Red Icaria, del comitè de difusió i certificació de Clubhouse Europe, Orientador Laboral en Salut Mental i terapeuta narratiu. Imparteix el taller Grups de Transició de Psicosi basats en teràpia narrativa i filosofia aplicada.

     Junts volem anar una mica més enllà de la desestigmatització en l’escolta de veus i altres formes d’expressió del dolor psíquic. Aprofitem el joc que ens dóna la paraula per defensar l’escolta en si com pas necessari per poder apropar-se a qualsevol realitat inusual o no compartida, sigui aquesta de caràcter psicòtic o no. Cal escoltar la persona que la viu. Sense aquest punt de partida, qualsevol estratègia terapèutica estarà condemnada al fracàs. L’escolta és terapèutica, tant a nivell individual com col·lectiu. Escoltar i ser escoltat són dos camins que porten a la comprensió del propi dolor i del dolor dels altres.