Entitats Catalanes de Salut Mental en 1a Persona

El 20 de maig de 2017 cel·lebrarem per primera vegada el ‘Dia del Orgullo Loco’.  Es tractarà d’un dia per visibilitzar els trastorns de salut mental i promoure la diversidat mental. Volem abordar la bogeria des de la consideració de la diversitat i no des de la perspectiva de ser persones etiquetades com a malaltes per un sistema que no sap donar resposta als problemes de salut mental. El lema d’aquest dia será “el orgullo lo cura“.

Fa poc més d’un mes, algunes persones de diferents associacions de salut mental, grups de suport mutu (GAM’s) i de l’activisme de tota Espanya vam tenir la idea d’organitzar per primera vegada el “Dia del Orgullo Loco” en l’àmbit estatal. Aquest moviment neix de manera espontània i informal i des de la premissa que sentir orgull de la condició de boig o boja pot resultar terapèutic. És per això pel que les associacions participants ens apropiem de la injúria (boig/boja) a fi de contrarestar la càrrega pejorativa i d’acceptar sense més algunes de les seves accepcions. Els convoca que el concepte de malaltia els fa presoneres i els exclou de la resta de la societat.

Actualment, les associacions adherides al moviment som: Stop Estigma (Aragó), En Primera Persona (Andalucia), Hierbabuena (Astúries), Federació Veus, ActivaMent, Obertament, Amics de la Salut Mental (Catalunya), Canaries (Afes), Oye Qué Radio (Castella-La Manxa),  Caleidoscopio (Castella i Lleó), Obertament (Comunitat Valenciana), Agifes (Euskadi) , Radio Prometea, (Galícia), Flipas, UMASAM, Alonso Quijano, Fundación Mundo Bipolar, Otra Esquizofrenia es Posible (Madrid), Barlovento, Ápices y Ecos, (Murcia) i Mejorana (Navarra).

A més, hi ha una plataforma de recollida de signatures per demanar que es repecten els drets humans en els internaments psiquiàtrics. Pots assignar aquí

La idea és festejar la bogeria i fer reivindicacions duent a terme marxes, concentracions o festes, on calen realitzar performances, teatres al carrer, disfresses, música, etc

Si tens alguna proposta pots contactar i seguir les plataformes oficials de l’event.

Facebook: Día del Orgullo Loco

Twitter: @orgullo_loco

Día del Orgullo Loco