Entitats Catalanes de Salut Mental en 1a Persona

La Jornada la “Clau dels Grups d’Ajuda Mútua”, que es va desenvolupar al Centre Cívic Parc Sandaru (Barcelona), va resultar un acte molt participatiu on es van presentar els materials i les eines elaborades dins del programa Activa’t per la salut mental, la Federació Salut Mental Catalunya i la Generalitat de Catalunya.

La jornada va comptar amb la participació de la directora general de Planificació en Salut del Departament de Salut, Pilar Magrinyà; el president de la Federació Veus, Edgar Vinyals; i el president de la Federació SMC, Israel Molinero. Vinyals va ressaltar la importància de “convidar-vos a continuar amb el repte de la diversitat dels GAMs, ja que és difícil i és el que necessitem. És un valor i una riquessa, Apostem per posar en joc grupal aquelles coses que acostumem a patir en soledat. Alleugerim el malestar mental quan el compartim. Tots i totes som igual de diferents”. Per la seva  banda, Molinero va ressaltar que aquest va ser un acte en el qual van participar molts activistes. Magrinyà va fer una reflexió sobre el canvi de paradigma a una salut més comunitària gràcies al programa Activa’t. “Això va ser clau per l’apoderament de les famílies”.

Taula d’experts

En la jornada van participar un grup d’experts compost pel responsable de Programes de Formació i Apoderament; Miquel Miranda; el codirector d’Spora Sinergies, Aleix Caussa; Carla Cordoncillo, coordinadora d’Spora Sinergies; el coordinador de Projectes d’Activament Catalunya Associació, Hernan Sampietro; Laura Sicilia, corresponsable del programa GAM d’Activament Associació; la vocal de Recerca d’Activament i becària doctoral pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport a la Universitat Autònoma de Barcelona, Beatriz Sicilia; i Francisco José Eiroà– Orosa, investigador, psicòleg i vocal de la Federació Veus. Rosa García i Marisa Blanco van presentar la seva experiència com a moderadors dels Grups d’Ajuda Mútua.

Durant la taula d’experts es va parlar dels diferents tipus de GAMs i sobre els seus principis bàsics que són: Horitzontalitat, Voluntarietat (escoltar sense pressió), Respecte (valor de la diversitat), Confidencialitat, i Inclusió. En els GAM, les persones participants no estan obligades a parlar si no volen i es basen en el respecte i el suport entre iguals.

Els GAM en primera persona són grups de reunió amb persones amb un patiment psicològic, sense rol professional, i amb l’objectiu de donar i rebre suport. Totes les persones poden ser un suport per a les altres. El GAM familiar és un espai en el qual participen només les famílies de persones diagnosticades d’un trastorn mental. Les persones familiars a vegades tenen un sentiment de culpa i ràbia que també afecten la cura del familiar. En aquest sentit, el fet d’intercanviar experiències entre iguals ajuda a entendre i aprendre millor a les persones afectades.

Marisa Blanco, vocal d’Arep i moderadora de GAM, ha explicat els beneficis que per les famílies tenen els Grups d’Ajuda Mútua senyalant que “allí somos todos iguales. Reímos y lloramos mucho. Entendemos muy bien a aquel que está pasando una etapa mala”. En aquest sentit el GAM familiar és un espai en el qual les famílies fan suport mutu. Rosa García, presidenta d’ActivaMent i moderadora de diversos GAMs va reivindicar aquests espais com un microcosmos en el qual comencen els canvis.

A causa de l’éxit de la primera jornada hi haurà una segona jornada “La Clau dels GAM” el dia 22 de març a la Casa del Mar de Barcelona. Podeu fer la inscripció en el següent enllaç.

Tot el material estarà disponible a la web del projecte Activa’t properament.