Entitats Catalanes de Salut Mental en 1a Persona

El 13 de febrer se celebra el Dia Mundial de la Ràdio, una data que va posar l’ONU per reivindicar el paper d’aquest mitjà de comunicació. Els objectius de la jornada són conscienciar al públic, encoratjar als encarregats de prendre decisions a crear i oferir accés a la informació a través de la ràdio, així com millorar les xarxes i la cooperació internacional entre els organismes de radiodifusió.

Des de la Federació Veus fem valdre la ràdio com a instrument de transformació de la mirada social sobre el patiment psíquic i emocional. És també una eina per lluitar contra l’estigma en salut mental i, en alguns casos, un instrument que serveix de cura emocional.

Associació Sociocultural Ràdio Nikosia

Aquesta associació té la ràdio degana de totes les entitats de la nostra federació. Ràdio Nikosia és la primera emissora de l’estat espanyol realitzada per persones amb un diagnòstic de trastorn mental. La seva base és servir d’instrument polític per afavorir una transformació social que visibilitzi el patiment psíquic, emocional i social. El seu lema és “des de la bogeria lluitem per a la bogeria”, per tal de ser una emissora transversal feta per persones que busquen comunicar i comunicar-se lluitant, d’aquesta manera, contra l’estigma en salut mental.

Podeu escoltar a Ràdio Nikosia al 91.4 FM de Ràdio Contrabanda o escoltar-lo des de la seva web.

Programa Ràdio Nikosia. Foto: Ràdio Nikosia

Rondó Literari, de l’Associació Sociocultural Matissos

L’Associació Sociocultural Matissos és una altra entitat de Veus que té el seu programa de ràdio propi, Rondó Literari. En aquesta emissió, les persones que formen part de Matissos llegeixen els seus poemes i escrits que els mateixos fan en el taller de creativitat literària. També fan entrevistes i debats, sempre realitzades per persones amb una experiència en salut mental.

Rondó Literari s’emet tots els divendres de 18 a 19h a la ràdio RSK de Nou Barris. 107.1 FM.

Un dels programes de ràdio “Rondó Literari”.

Radio Chiringuito, de la cooperativa Aixec

La cooperativa Aixec SCCL té també un programa de ràdio especial, que es fa al Centre Penitenciari de Joves. Radio Chiringuito és un projecte d’intervenció educativa amb persones joves on es parla de diferents temes. És un espai de trobada que, per una banda, té com a objectiu generar un espai grupal d’acompanyament al patiment mental en situació de privació de llibertat. Per altra banda, dóna a conèixer la xarxa de recursos comunitaris existents fora del CP en el camp de la Salut Mental.

Podeu escoltar l’últim programa de ràdio aquí 

Llarga vida a la ràdio!!