Entitats Catalanes de Salut Mental en 1a Persona

Obertament va presentar la seva campanya 2017 per trencar estigmes en salut mental sota el títol Parla Obertament. Aquesta és la cinquena campanya, però també la que més sortirà al carrer perquè farà un recorregut per onze ciutats de Catalunya i ho farà amb un sofà i d’una manera lúdica. Així ho va explicar el director d’Obertament, Miquel Juncosa, durant la presentació al centre CaixaForum de Barcelona.

L’escenari consta de varius panels amb dades sobre salut mental que criden l’atenció de la gent. El sofà està al mig i dos activistes que també són persones diagnosticades d’un trastorn de salut mental animen a la gent a asseure en el sofà i començar a parlar, però no et preocupis “Quan no sàpigues de què parlar, parla”. Aquest és l’eslògan de la campanya per tal de trencar prejudicis en la feina, en la família i en la societat parlant amb les persones diagnosticades d’un problema de salut mental. La proposta interactiva seguirà un itimerari fins el 18 de març, gràcies al recolzament de diverses administracions locals de Catalunya. El divendres 16 i dissabte 17 serà al CaixaForum.

L’enfocament de la campanya està demostrat científicament: si modifiquem les reaccions de l’entorn proper de la persona que està passant per un moment delicat, aquesta experimentarà una sèrie de millores per a la recuperació d’una vida plena. Per això es important parlar i saber com fer-ho de la manera més natural. Per conèixer més de la campanya pots anar en aquest enllaç.

Presentació de la campanya amb els activistes Marc i Andrea.

Presentació institucional al CaixaForum

La presentació de la campanya Parlem Obertament va comptar amb la presència d’Edgar Vinyals, president d’Obertament; Valentí Farràs, director de CaixaForum Barcelona; Gemma Tarafa, comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona ; Laura Martínez Portell, diputada delegada de Salut i Consum de la Diputació de Barcelona i David Elvira, director del Servei Català de Salut.

Edgar Vinyals, president de la Federació Veus i actual president d’Obertament, va recordar a Josep Anton Llurba diem que “avui és un dia molt emocionant perquè agafo el seu testimoni en l’entitat”. A continuació, va posar sobre la taula les xifres d’un estudi del 2016 de la Universitat de Barcelona que diuem que el 55% de les persones amb diagnòstic de trastorn mental pateixen discriminació de forma quotidiana, per això “hem de presentar solucions a problemes comuns”.

Vinyals va fer referència a l’eslògan de la campanya “Quan no sàpigues de què parlar, parla” i “per tant, és important parlar contra la discriminació i trobar punts de trobada amb persones que pensen diferent i deixar i eliminar els estereotipus que ens allunyem”. “Si modifiquem els predujicis, això està afavorint els processos de recuperació i els recursos, i aconseguirem que continuem avançant contra l’estigma”.

Taula de presentació al Caixaforum, de esquerra a dreta, Edgar Vinyals, Gemma Tarafa, david Elvira, Laura Martínez i Valentí Farràs.

“La campanya posa l’estigma en els àmbits laboral, de la família, amistat i de l’atenció en salut mental per canviar la mirada sobre les persones diagnosticades”

Gemma Tarafa, comissionada de Salut Mental de l’Ajuntament de Barcelona va dir que “segurament és el moment de la història on les institucions han apostat més fort per la salut mental, però tampoc podem ser autocomplaents ni abaixar la guàrdia”.

“Un 51% de catalans no donaria cap responsabilitat, o no té clar si ho faria, a una persona amb trastorn mental, segons l’última Enquesta de Salut de Catalunya”

Laura Martínez va felicitar a Obertament per “aquesta nova campanya i per parlar amb naturalitat i perquè ens permet portar-la als municipis que són més petits”. Per la seva banda, David Elvira, director del Servei Català de Salut es va comprometre a difondre la campanya per tota la xarxa sanitària de Catalunya i va animar a totes les institucions en posar el foc en aquesta campanya per aconseguir una atenció menys estigmatitzant. Farràs va resaltar el compromís de L’Obra Social La Caixa amb 27 entitats de salut mental.

Parla Obertament es difondrà per la xarxa d’Internet, ràdio i pantalles de centres sanitaris per trencar així molts prejudicis i contribuir a una societat més justa i inclusiva.