El passat dimecres 25 de novembre, els Mossos d’Esquadra van agredir amb una pistola elèctrica a la Paula Parra, una...
OBSERVATORI DE DRETS
L’Observatori de Drets en Salut Mental (ODSaM) és un espai d’informació crític i dinàmic, dedicat a fer un seguiment de les diferents polítiques i normatives que afecten de forma particular els drets de les persones amb un diagnòstic psiquiàtric i el seu entorn.
El nostre objectiu és vetllar perquè es satisfacin els estàndards de drets humans previstos a la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (CDPD).
Activitats de l’Observatori
Sistema d’Informació i Denúncia Social
L’Observatori és un instrument eficaç d’informació per a que els ciutadans puguin conèixer l’evolució dels drets de les persones amb problemes de salut mental i per a donar veu al col·lectiu en primera persona i a tots aquells qui vulguin posar de manifestar i denunciar situacions d’abusos i discriminació a les persones amb un diagnòstic psiquiàtric.
Considerant que els mecanismes de queixa són procediments bàsics per garantir la protecció dels drets de les persones, l’ODSaM treballa també per a fer visibles aquelles institucions i mecanismes existents actualment a Catalunya a on dirigir-se per a interposar queixes o per a informar-se sobre procediments de denúncia. Així, us informarem sobre els diversos mitjans de reclamació existents per a garantir la restitució dels drets vulnerats.
Generació de Coneixement
L’ODSaM elabora documents tècnic-científics i informes per a contribuir al debat global i plural sobre les qüestions al voltant del reconeixement i respecte pels drets de les persones amb un diagnostic psiquiàtric.
Aquests documents reflecteixen la posició consensuada dels membres del col·lectiu representat així com de diferents experts en les matèries tractades, i es publiquen per a la seva difusió entre la comunitat interessada, així com per servir d’element informador per a futures polítiques i legislacions.
L’ODSaM fomenta la generació de coneixement des de l’experiència en primera persona per a contrarrestar l’hegemonia epistemològica que domina la pràctica assistencial des del discurs reduccionista.
Litigació Estratègica
La Federació Veus, a petició de l’ODSaM, participa i formula al·legacions en qualitat d’amicus curiae (amic del Tribunal) davant del Tribunal Europeu de Drets Humans en aquells casos on s’hagi produït una vulneració dels drets humans d’un ciutadà per raó de la seva discapacitat psicosocial per part d’una Administració Pública.
La defensa dels drets als tribunals és l’últim recurs del que disposem els ciutadans per a satisfer els nostres drets, però també el més lent i costós. És per això que des de l’ODSaM promovem l’ús d’altres mitjans de resolució de conflicte, però entenem que, en ocasions, per a una reparació efectiva dels drets s’ha d’accedir als tribunals. Així, donem suport a aquells casos que, per les seves característiques, es considerin estratègics perquè poden servir per a crear precedents judicials i promoure el canvi de normatives i pràctiques.
Notícies
Comunicado con respecto a la muerte de un joven en un centro de menores de Almería al que se le aplicó un protocolo de contención por “agresividad” el pasado 1 de julio
Desde el Observatorio de Derechos de la Federació Veus (ODSaM), y en consecuencia de la muerte de un joven de...
¿Hasta dónde somos capaces de llegar para ocultar y eliminar aquello que nos es desconocido o parece diferente y por lo tanto le tenemos miedo?
Las contenciones mecánicas parecen armas de tortura, abuso de poder y eliminación de la diversidad por miedo a lo desconocido,...
Opinión de la Federación VEUS a propósito de la consulta pública sobre la reforma de la legislación civil y procesal en materia de discapacidad
En el marco de esta consulta pública sobre la reforma de la legislación civil y procesal en materia de discapacidad,...
Els drets de les persones amb diagnòstic de salut mental, a debat a la Casa del Mar de Barcelona

La jurista i membre de l’Observatori de Drets de la Federació Veus, María Àngels Porxas, va posar sobre la taula els drets de les...